Translate

Renault Media Nav sistem - alternativne nadgradnje

Renaultova modela Clio IV in Captur (prav tako v nekaterih Dacia, Kia in Hyundai modelih) imata vgrajen infotainment sistem, ki se imenuje Media Nav. To je novejši renaultov sistem, ki uporabniku ponuja udobno sodobno multimedijsko izkušnjo in v sklopu tega seveda tudi navigacijo. Navigacija je v osnovi sistemu prilagojena iGO Primo verzija, ki uporabnika razvaja v najsodobnejši obliki z vsemi 3D bonbončki in seveda natančnimi zemljevidi globalnega prizvajalca HERE, ki je kot vemo vodilni v tem segmentu.

Obstajajo 3 različice sistema in sicer Media NavMedia Nav Evolution in Medianav Evolution v2. Slednjo najdemo v letnikih 2018 in novejših. V primerjavi s predhodnicama se ta vizualno bistveno ne razlikuje veliko, največja novost sta Android Auto in CarPlay. Prav tako pa je zasnovan na Linux platformi, kar bistveno pohitri celotno delovanje, predhodnici sta na WindowsCe.Posodobitve zemljevidov se izvajajo iz USB ključka preko aplikacije Medianav Toolbox, ki jo namestimo na PC. Uporaba je enostavna, program vas vodi skozi celoten postopek in vam ponuja posodobitve osnovne programske opreme, primarno pa seveda zemljevide. Zemljevidi so plačljivi in cena je odvisna od same velikosti izbora.
***********************************
Obstajajo pa tudi "alternativne" nadgradnje, torej različne neuradne modifikacije sistema, ki so plod kreativne domišljije raznih programskih ekspertov in hekerjev. Eden prvih takšnih modifikacij je Mena.co, ki ponuja popolno modifikacijo sistema tako v smislu samega videza, kot tudi v dodatnih funkcijah in tudi v spremembi navigacije. Če gledam samo aspekt navigacije, meni osebno ta modifikacija ni všeč, saj avtor tega želi ostati bolj ali manj v legalnih vodah (zato je zadeva tudi plačljiva), kar pomeni, da obstoječega navigacijskega programa oz navigacije ni smel menjati z gusarsko verzijo. V zameno za to v svojem paketu ponuja alternativne navigacije kot so Navitel, 7ways in Navikey. Nobena od teh pa seveda (vsaj po mojih izkušnjah) ni dorasla obstoječi iGO navigaciji.

Osebno sem testiral drugo modifikacijo in sicer Medianav Plus (1.3), ki sta jo razvila dva italijanska entuziasta. Modifikacija v bistvu prinaša to, da privzeto navigacijo zamenja s popolnoma enako, le da ta potem dopušča enostavno namestitev novih zemljevidov brezplačno, hkrati pa doda še video player. O podrobnostih ne bom pisal, saj gre za nelegalen poseg v napravo, ki posledično seveda omogoča nelegalno posodobitev zemljevidov. Priznam pa, da sem bil fasciniran nad to modifikacijo, saj sem podrobneje analiziral programske skripte, ki avtomatično naredijo vse potrebno brez posebne interakcije uporabnika. Zadeva je res mojstrsko sprogramirana. Vsekakor pa velja tudi omeniti, da tovrstne modifikacije vseeno prinašajo določeno stopnjo tveganja za nespretne uporabnike, saj lahko ob napačnem pristopu pride do okvare sistema. Tovrstnih modifikacij se torej ne lotevajte lahkomiselno, vedno si najprej natančno preberite vsa navodila za izvedbo!

Konec leta 2020 sem uspešno zaključil svoj lasten, že dolgo želen projekt in sicer Medianav tool "ultimate", ki posodobi Medianav sistem z enim klikom. Program je kompatibilen z Medianav in Medianav Evolution. Demo pa TUKAJNi komentarjev:

Objavite komentar