Translate

iGO Wiki - vse kar morate vedeti o iGO navigacijah

Že dolgo sem si prizadeval razsvetliti širšo populacijo glede na splošna vprašanja v zvezi z iGO navigacijami, ki se konstantno pojavljajo na različnih forumih, zato sem se odločil, da ustvarim temo, predvsem za novince, da si ustvarijo bolj jasno predstavo glede vsega tega. Iz dneva v dan se tudi za povprečne in celo naprednejše poznavalce iGO navigacij pojavlja vse večja zmeda, saj se ta navigacija zelo hitro razvija, vedno več je novosti, dodatkov.

Razčistili bomo predvsem osnove trenutnega stanja na področju iGO navigacije:

1. Vrste iGO navi programov in na katerih platformah delujejo;
2. Kompatibilni zemljevidi, ponudba na trgu in optimalna izbira;
3. Možnosti za šoferje tovornih vozil;
4. Dodatki k zemljevidom in kaj prinašajo;
5. Dodatna vsebina: radarji, lastni POI - interesne točke
*********************************************

1. iGO navigacijski programi:
glede na vrsto programa, delujejo na sledečih platformah: WindowsCE/Windows mobile/Android/iPhone/PC. iGO je uradno razvit za generične PNA/PDA naprave, ki delujejo na WinCE in na WM op. sistemu. Za ti dve platformi poznamo:

- iGO 2006 - je prvi v seriji, ki je imel velik pomen v nadaljnjem razvoju. Lahko se uporablja še danes, vendar zanj potrebujete posebno verzijo zemljevidov z oznako R1, ki so malce težje dobavljivi, saj niso več aktualni, kot so današnje R3 različice za vse novejše iGO programe.


- iGO8 - sledila je revolucija na področju navigacij, saj je ta verzija oprla usta vsej konkurenci s svojo 3D zasnovo in uporabniškim vmesnikom. iGO8 za nekatere še danes med vsemi NNG navigacijami velja za najzanesljivejšo različico iGO navigacije in s tem se včasih strinjam tudi sam. Ta verzija že uporablja novejšo različico zemljevidov, tako kot tudi vse nadaljnje, to so zemljevidi z oznako R3.

- Amigo - po velikem uspehu iGO8, se je kmalu pojavila nova, lažja različica iGO navigacije z imenom Amigo. To je mlajši brat iGO8 in njegova ciljna skupina so bili uporabniki, ki so želeli zelo enostaven uporabniški vmesnik, brez naprednejših funkcij. A kljub temu je Amigo ponujal 3D izkušnjo in kvalitetno vodenje. Res pa je, da pri NNG niso posvečali veliko pozornosti njegovemu nadaljnjemu razvoju pod tem imenom, saj je na njegovo mesto kmalu prišel Primo. Danes je Amigo sicer že več ali manj pozabljen a njegovo poslanstvo je bilo le zapolniti starejše naprave, ki so iz vidika strojne opreme pod sistemskimi zahtevami, ki jih za optimalno delovanje recimo potrebujeta iGO8 in Primo. Amigo uporablja R3 kartografijo.

- Primo - rodil se je spomladi 2010. Ta program je je v iGO portfoliu zamenjal vse prejšnje različice iGO programov, ki so se do takrat še bolj ali manj frekventno posodabljale. In jasno, je nekakšen skupek vseh prejšnjih, zato ga odlikuje enostavnost in maksimalna uporabnost, oboje pa je združeno v izjemno estetski grafični vmesnik. Primo je na tržišče prinesel nov bonbonček na trgu 3D navigacij in to je znani JCV (Junction View - 3d pogled križišč), ki ga sedaj uporablja tudi že večina vseh konkurenčnih navigacij in ne predstavlja nič drugega kot dodatno popestritev v kabini, je pa naredil velik psihološki vtis na uporabnike. Primo lahko rečem, je vsekakor zelo sofisticiran produkt, saj je po eni strani zelo enostaven za uporabo a ima lep uporabniški vmesnik z vsemi potrebnimi funkcijami in kar je zelo pomembno - je prva navigacija izpod okrilja NNG, ki ima podporo za tovorna vozila. Primo v svoji kodi programa vsebuje tudi veliko "pametnih" funkcij, vendar jih je preveč, da bi jih našteval. Vse si lahko preberete na uradni strani. Program lepo razvijajo, izšlo je že nekaj posodobitev in trenutna verzija je Primo 2.4, ki je odlična izbira za novejše navigacijske naprave z zmogljivejšimi procesorji. (WayteQ recimo)

- Android OS - obstajata dve različici iGO navigacije, ki sta se razvili iz Motoroline različice Motonav. S temi verzijami imajo uporabniki različne izkušnje, so pa na voljo pod imeni Motonav in MyWay. Obe verziji imata enak oz. sila podoben up. vmesnik z osnovnimi funkcijami, a vseeno ponujata užitek ob navigaciji. Kot rečeno, obe verziji ponujata bolj skromno ponudbo uporabniških funkcij, ki ju v tem pogledu gladko prekašata recimo Navigon in Sygic GPS Navigation za Android.




No po dolgem času pa je je v avgustu 2011 izšla uradna verzija iGO Myway Android 8.4.3.179971 - 17 Feb 2011 ki je izpopolnjena verzija pomanjkljivih predhodnikov (MyWay in Motonav).

Update - Julij 2012 - končno smo dočakali Primo tudi za android in sicer v programski različici Primo 2.0. Sicer ni uradno izšel za mobilne telefone, vendar smo s pomočjo tujih forumov zadevo adaptirali in prilagodili tudi za večino telefonov z Android OS. V letu 2013 smo bili priča že mnogim novim verzijam, vendar po večini, razen novejšega datuma v vizitki, niso prinašale nič novega. 





Update - Junij 2015 - izšla je nova verzija iGO primo navigacije z imenom NextGen. Posebnost te verzije je v glavnem samo preobleka z novejšim dizajnom uporabniškega vmesnika, sicer pa standardne funkcije v glavnem ostajajo enake. Primarno je bila ta verzija razvita za avtomobilski segment navigacije, kjer se inovativne funkcije lepo vkomponirajo v infotainment sistem.



- iPhone - tudi slavna "jabolka" ima svojo uradno verzijo in najaktualnejša je ravno novi Primo, ki se za ta telefon ponuja v zadnji verziji z vsemi tehnološkimi novitetami.




- PC verzija iGO8 - sprva je obstajala le različica, ki je podpirala R1 zemljevide, no kasneje (februarja 2011) je izšla še verzija iGO8 v.8.3.1.59883, ki končno podpira tudi novejše R3 zemljevide. Zahvala za re-engeniring programa iz R1 v R3 gre ruskemu anonimnežu. Program deluje na Windows XP, Windows Vista, Windows 7 - (x86, x64) platformah.
*********************************************

2. ZEMLJEVIDI
za iGO navigacije so nam na voljo različni ponudniki zemljevidov in ti so:

- TomtTom ( nekoč pod imenom Telatlas) - to je globalni proizvajalec kartografije za celotno Evropo, ki ima pokritost centralne in zahodne Evrope na visokem nivoju, vendar še malo peša na področju vzhodne Evrope, predvsem v balkanskih državah. Tomtom je dobavitelj zemljevidov tudi za celotno severno Ameriko (ZDA+Kanada).




////////////////////////////////////////////////////////////////////

- HERE (nekoč z imenom Navteq) - lahko bi ga opisal skoraj identično kot Teleatlas vendar z razliko, da je v veliki večini prisoten še v segmentu originalnih vgradnih avtomobilskih navi sistemih. So tudi do nedavnega bili edini ponudnik, ki nam je s svojimi zemljevidi ponujal tudi podatke za tovorna vozila. HERE je dobavitelj tudi za celotno S Ameriko (ZDA+Kanada). HERE zemljevide poznamo tudi kot glavnega proizvajalca zemljevidov za Garmin (City Navigator®), Navigon in mnoge vgradne avtomobilske OEM navigacije.



////////////////////////////////////////////////////////////////////

- TOPMAP (lokalni proizvajalci kart vzhodne Evrope) - to je skupina zemljevidov vzhodno-evropskih držav (skupno 20 držav), vključno z državami bivše Jugoslavije, kjer imata HERE in TT relativno slabšo pokritost. Prednost teh zemljevidov je v tem, da prihajajo izpod peresa domačih-lokalnih proizvajalcev, kamor spada tudi slovenski Monolit, zatorej nam za določene države ponujajo višjo pokritost kot oba globalna razvijalca. 



////////////////////////////////////////////////////////////////////

- WhereiS Map (Oceanija) - Prizvajalec zemljevidov za Avstralijo in Novo Zelandijo.



////////////////////////////////////////////////////////////////////

Kaj še moramo vedeti, kadar kombiniramo zemljevide različnih ponudnikov?

- za uporabnike HERE in Topmap zemljevidov je dolgo časa veljalo nekakšno pravilo, da le teh  ni priporočljivo kombinirati med seboj. To pa zato, ker ob mejah niso bili poplnoma usklajeni. V tem primeru je ponavadi pri čezmejnem načrtovanju posledično iGO8 ali MyWay javil napako: "Ne najdem poti, zemljevidi so izolirani". Prav tako so se pojavljale težave v smislu nelogičnega vodenja in preračunavanja. Sedaj, ko nas večina že uporablja Primo software ter najnovejše zemljevide, kjer so ta odstopanja že več ali manj popravili, lahko končno kombiniramo recimo našo Monolitovo karto z ostalimi državami HERE ponudnika. Program normalno preračuna čezmejno pot, edino na kar nas opozori je to, da naša načrtovana pot vključuje zemljevide različnih ponudnikov, vendar to je zgolj "formalnost".

- Pri kombiniranju zemljevidov je potrebno paziti, da za posamično državo v mapi MAP nimamo več različnih kart za isto državo!

- Vsak ponudnik ima poleg svojih zemljevidov (.fbl) tudi svoje, sicer neobvezne spremljajoče datoteke (ftr, fda, fpa, hnr, fsp - pomen podatkov je obrazložen spodaj) in če jih uporabljamo, morajo ti podatki biti popolnoma usklajeni. Primer: če za Slovenijo uporabljamo Monolitovo karto 2013.07, potem lahko uporabimo omenjene podatke samo od Monolita 2013.07, torej od iste verzije! Če bomo te podatke dodali od prejšnje verzije ali želeli celo uporabiti te podatke od Teleatlasove ali HERE kart, nam jih Primo seveda ne bo prepoznal oz. jih ne bo upošteval! Če je vse kompatibilno med sabo, lahko enostavno preverimo v nastavitvah Prima ->več-->pomoč-->o programu-->več-->vsebina-->tukaj za vso vsebino vidimo kaj in če smo pravilno naložili (rdeče obarvan tekst pomeni, da nekaj manjka oz ni pravilno skombinirano)

*********************************************
3. Podpora za TOVORNA vozila
Recept je dokaj preprost. Edina iGO navigacija s podporo za velika kolesa sta seveda Primo in NextGen. Vedeti pa je potrebno, da tudi program ne more opravljat svoje funkcije, če za to nimamo potrebne kartografije, ki vsebuje te podatke. Do nedavnega nam je to s svojimi zemljevidi ponujal zgolj HERE, v zadnjih letih pa sta se mu s temi podatki pridružila še Telatlas in Topmap. In kako izgledajo ti podatki? Tukaj gre za povsem klasične R3 zemljevide, vendar s priključkom posebnih datotek s končnico FTR, ki jih skopiramo v skupno mapo z zemljevidi. Potrebna je seveda tudi dodatna licenca, ki te dodatke aktivira. Primo pri načrtovanju rute te podatke obdela in jih vključi v svoj algoritem izračuna za kamionski profil. Rezultat je, da nas navigacija ne vodi po prepovedanih cestah za tovorna vozila, izogibanje podvozom, prepovedanim cestam itd...Profil kamiona si nastavimo v nastavitvah programa. Je pa dejstvo, da že nekaj časa ugotavljamo (zahvaljujoč poročilom uporabnikom), da je tovrstna navigacija še precej nezanesljiva, sploh za V Evropo, saj gre še vedno bolj ali manj za tržno nišo, ki se sicer drago prodaja. 

*********************************************
4. POSEBNI DODATKI K ZEMLJEVIDOM
ob posodobitvah zemljevidov različnih map providerjev že nekaj časa ugotavljamo, da nam že vsi ponujajo tudi različne dodatke, večino od teh pa zna uporabit zgolj iGO primo. Spodaj je zeznam vseh dodatkov in razlaga:

- FTR - Truck Info: vsebuje ključne podatke za profil tovornjaka (omejitve, prepovedi itd..), zato je sama karta brez tega, za tovornjakarje brezpredmetna;
- FPA - Point Adressing: (dodatna zbirka naslovov, ki nam omogoča iskanje naslovov tudi po črkah)
- FDA - Driver Alerts (opozorila o nevarnih odsekih, različnih prepovedih ipd....);
- HNRPre-Processed Road Network: Pred-obdelano cestno omrežje, ki služi za hitrejši izračun poti med državami. Deluje le, če je naložen kompletni set kart posamičnega map providerja.
- FSP - Smart Route Profiles: pomaga izbrati najbolj optimalno pot glede na čas v dnevu  (podobno kot HSP)
- HSP - Historical Data: vsebuje podatke o realnih povprečnih hitrostih na glavnih cestah, glede na urne itervale skozi dan v tednu. Vemo, da je ob jutranjih konicah precej zgoščen promet na mestnih vpadnicah ipd..Ob petkih še večja gneča..Primo primerja te podatke z normalnimi omejitvami hitrosti, ki so uradno določeni v karti za določeno cesto, ter na podlagi te primerjave izračuna najbolj optimalno pot do določenega cilja. Če povzamemo: primo nas lahko ob 8.00 uri zjutraj pelje po obvoznici, zvečer pa nam isto pot preračuna skozi center, ker upošteva, da ni več gneče (teoretično). Da funkcija deljuje, je potrebno vnesti v sys:

[route.histspeed]
enabled=1
show=1
use_timeslice=1

- FDS - najnovejši dodatek za Nextgen verzijo ter za nekatere Beckerjeve in Falk modele navigacijskih naprav. Gre za funkcijo posebnih opozoril na nevarne ovinke in zavoje ter dodatno vizualizacijo pokrajine med navigacijo (parki, reke ipd..)

- PH - phoneme support: pravilno - fonetično izgovarjanje imena ulic - uporabno samo, če se uporablja jezik vodenja, ki vsebuje TTS - tekst-to-speech, torej opcija, da nam navigacija glasovno naznanja imena ulic. Za slovenski jezik zaenkrat še ni podpore!

- .FJV in .FJW - to je realističen pogled 3D križišč oz razcepov na avtocestah. Ta dodatek deluje samo na iGO NextGen in na nekaterih novejših Falk in Beckerjevih modelih. Na klasični iGO primo verziji ta dodatek ne deluje. Datoteke kopiramo v mapo \content\map;

kam kopiramo vse te dodatke:
.FDA, .FPA, .FTR, .HNR, .FSP, FDS, FJW, FJV v mapo \content\map
.PH (PHONEME) v mapo \content\phoneme
.HSP (HISTSPEED) v mapo \content\histspeed

Dodatki, ki pa jih podpirajo vse iGO navigacije (tudi iGO8, MyWay, Amigo)

- .dem - Demographic: 3D teren-relief (hribi, doline). Zadeva ni nujna, je samo lepotni dodatek oz orientacijski dodatek, ki sicer zahteva veliko sistemskih resourcev, zato na slabših mlinčkih ni priporočljiv. Kopiramo v mapo \content\DEM
- .3dl - stavbe, ki imajo dejansko podobo oz obliko - gre predvsem za stavbe, ki v mestih predstavljajo neko znamenitost ali atrakcijo.  Kopiramo jih v mapo \content\building;
- .3dc - normalne stavbe, objekti. Kopiramo jih v mapo \content\building;
- .poi- points of interests (interesne točke) Kopiramo jih v mapo \content\poi;
- .fbl - to so seveda zemljevidi. Kopiramo jih v mapo \content\map; Za normalen zagon navigacije mora biti v mapi MAP vsaj en zemljevid. Poleg vseh standardnih zemljevidov je na voljo tudi osnovna, svetovna karta (basemap), ki pa ni nujna. Ta karta v bistvu predstavlja svet kot vizualno celoto. Namen te karte je samo v primeru maksimalne oddaljitve pogleda karte v 2D načinu, da se prikažejo meje med državami, sicer pa za normalno delovanje in navigacijo ta karta ni potrebna.

Pomembno: pri zemljevidih je potrebno paziti, da za posamično državo nimamo v mapi MAP več različnih kart za isto državo!
*********************************************
5. DODATNA VSEBINA: radarji, lastni POI (interesne točke), priljubljene

1. Radarji: ti morajo biti vedno v speedcam.txt formatu in vedno v mapi \content\speedcam\
Pri iGO verzijah za winCE platformo močno odsvetujem združevanje radarjev za več držav skupaj, saj to močno obremenjuje procesiranje podatkov pri navigaciji, zato se vam lahko zgodi, da boste na starejših, manj zmogljivih winCE mašincah, priča nepričakovanim sesuvanjem programa, ki se ponavadi pospremi s sporočilom "out of memory error" in to je verjetno zadnje, kar si želite na vaši poti, kadar potrebujete zanesljivo navigacijo. Če Primo uporabljate na Android telefonih/tablicah, potem ni problema, je lahko vaša baza radarjev praktično neomejena, saj za gladko procesiranje podatkov skrbi kvalitetna železnina v vaši Android napravi :)

Novejše iGO različice (Primo 2.4, NextGen) podpirajo več baz različnih baz radarjev v.txt ali .spc obliki, ki pa morajo biti seveda v skupni mapi SPEEDCAM - torej ni potrebno vse združevati vse v eno datoteko ampak lahko uporabimo vsako datoteko posebej in jih lahko tudi poljubno poimenujemo, pomembno je le, da imajo končnico .txt ( npr: sloradarji.txt, autradarji.txd, itaradarji.txt itd...). Ob vsakem izidu novih zemljevidov so na voljo tudi uradne baze radarjev za posamične države, ki so v formatu .spc. To končnico prebavljata samo novejše iGO Primo verzije in pa iGO Nextgen. Starejše iGO različice tega formata ne poznajo, zato pride v poštev le .txt format.

2. Lastne POI točke: te morajo biti vedno v formatu .kml in v mapi \content\userdata\poi\
Če te mape nimate, jo ustvarite ročno. Če želite dodati tudi svojo ikono za lastne poi točke, potem je potrebno narediti sledeče (primer počivališč, prenešenih iz poiplaze):
- poiščite želeno sliko za prikaz. Slika mora biti v .bmp formatu, priporočljiva velikost je 60x60 pixlov
- poimenujte ikono enako kot je vaša .kml datoteka za katero želite ikono (primer: pocivalisca.kml=pocivalisca.bmp)
- pocivalisca.bmp datoteko kopirajte v mapo \content\userdata\usericon\
- sedaj z beležnico odprite.kml datoteko za katero urejate ikono in na vrhu je vrstica s sledečim vnosom:

><Document><name>Pocivalisca</name>

sedaj takoj za ta zapis dodajte sledečo vrstico:

<metadata><igoicon><filename>pocivalisca.bmp</filename></igoicon></metadata>

torej na koncu mora celotna vrstica izgledati takole npr:

<Document><name>Pocivalisca</name><metadata><igoicon><filename>pocivalisca.bmp</filename></igoicon></metadata>

3. Migracija priljubljenih točk iz iGO Primo v iGO Nextgen:
Shranjene točke oz priljubljene se v iGO Primo nahajajo v datoteki user.upoi, ki se nahaja v mapi:
"iGO"\Save\profiles\01\user.upoi

če želimo priljubljene prenesti v iGO NextGen, moramo datoteko user.upoi kopirati v:
"iGO_Nextgen"\Save\profiles\01\users\00\user.upoi

4. Migracija shranjenih rut iz iGO Primo v iGO Nextgen:
Shranjene poti (rute) se pri iGO Primu nahajajo v datoteki route.dat, ki se nahaja(jo) v mapi:
"iGO"\save\profiles\01\routexxx.dat

če želimo shranjene rute prenesti v iGO Nextgen, moramo vse routexxx.dat datoteke iz zgoraj navedene mape kopirati v mapo:
"iGO_Nextgen"\save\users\00\routes\routexxx.dat


1 komentar: